۱۳۸۷ مرداد ۲۸, دوشنبه

تاريخچه اي از نقشه كشي صنعتي

تاريخچه نقشه كشي صنعتي
بشر مدتها قبل از آن كه نوشتن را ياد بگيرد ، تصوير اشياء و موضوعات مختلف را روي خاك رس ، چوب وسنگ حكاكي و ترسيم مي كرد. امروزه، اشكال زيادي از حيوانات و اشياء كه به وسيله پيشينيان روي سنگها و صخره ها حكاكي شده ، بدست آمده است كه خود بيانگر افكار و عقايد آنان مي باشد. توانايي در ترسيم اشياء ساده در گذشته باعث پيدايش يك زبان ترسيمي و ايجاد ارتباط بين انسانها در آن زمان بوده است. نياز انسانها به زندگي اجتماعي در گذشته و حفاظت ازجان ومال خود باعث شد ، كه به فكر ايجاد بنا ، ساختمان و ابزار هاي لازم بيفتند و به ناچار شروع به ترسيم  نقشه هاي مذكور نمودند. اما روش خاصي براي ترسيم وجود نداشت وهر كسي به گونه خاص و با تصور خويش اشكالي را ترسيم و براي ساخت از آن استفاده مي نمود.
در زمان هاي قديم حتي سال هاي قبل از ميلاد براي نشان دادن و معرفي قطعات و وسايل صنعتي از نقشه هايي استفاده مي كرده اند كه بطور كامل گويا نبوده و از قواعدي كه همگان آن رادرك كنند بهره اي نداشته است ودر موقع نقشه خواني با مشكلاتي روبرو مي شوند تا اينكه آقاي لئوناردو داوينچي نقاش و مجسمه ساز ايتاليايي (1459-1516) طراحي را ارائه نمود وطبق قواعدي جسم سه بعدي را روي صفحه ي دو بعدي با رسم تصاوير نشان داد كه دراين حال نقشه ها گويا تر وقابل فهم تر شد.
سپس دانشمندان ورياضي دانان اروپايي فعاليت او را دنبال كردند تا اينكه گاسپارمانژ اهل فرانسه در سال 1798هندسه ترسيمي را معرفي نمود و اين علم پايه و ريشه نقشه كشي صنعتي شد و امروزه از همان اصول استفاده مي شود

نقشه كشي صنعتي و جايگاه آن در صنعت

نقشه كشي صنعتي همان زبان تكنيك يا زبان صنعت است .زباني كه تراوش فكر مهندسان و طراحان را به تصوير مي كشد .
مهارت نقشه خواني و نقشه كشي در مهندسي مانند سواد خواندن و نوشتن مي باشد. نقشه كشي در حقيقت نوعي زبان محاوره در علوم مهندسي مي باشد كه اطلاعات مورد نياز از يك قطعه، ماشين، سازه، و يا يك طرح را به روشني و بدون ابهام بيان مي كند. اين اطلاعات شامل شكل هندسي، نحوه قرار گرفتن و اتصال اجزاء مختلف، مشخصات فيزيكي و هر گونه اطلاعات ضروري مي باشد. بنابراين هر مهندس لازم است كه به اين زبان مسلط باشد و بتواند به راحتي از طريق آن به تبادل اطلاعات با ساير مهندسين بپردازد. حداقل مهارت مورد نياز براي يك مهندس نقشه خواني است و البته توصيه مي شود كه نقشه كشي را نه لزوما بطور حرفه اي نيز بداند. هر مقدار تسلط به نقشه خواني و نقشه كشي بيشتر باشد، شخص سريعتر و راحت تر مي تواند ايده هاي خود را به ديگران منتقل كند و ايده هاي ديگران را درك كند.
درحقيقت نقشه حاوي تمام اطلاعات اعم ازاندازه قطعه ،جنس قطعه، مقدار پرداخت و يا هر سوال ديگري كه ممكن است براي تراشكار هنگام تراش قطعه پيش بيايد مي باشد(نتيجه مي گيريم كه يك تراشكار حرفه اي نيز بايد علم نقشه كشي را بلد باشد )
درواقع مي توان گفت كه  نقشه كشي در صنعت مانند پلي است كه دفاتر طراحي را با كارگاه هاي ساخت و توليد مرتبط مي سازد.